Marathon Amersfoort 2015

Vandaag wilde ik kijken naar de Marathon van Amersfoort. De echte Marathon lopers deden 2 rondjes van 20km. Een geweldige prestatie, zeker als je weet dat in de ochtend de temperatuur flink op liep. In de middag kwam er een lekker briesje bij. Maar toch de afstand wordt niet minder.
Toch gelijk geoefend met de camera. Spelen met instellingen en composities. Daarbij ook gelijk met de nabewerking flink aan de gang gegaan. Hoe kan ik de foto’s aan de lopers ‘terug geven’? Deze keer heb ik gekozen om ze te publiceren via een print-service. Daar kunnen de lopers de foto’s dan kopen. Van het totale bedrag wat de koper ziet, zie ik niets van. Een paar dubbeltjes zou mogelijk op mijn bankrekening geplaatst kunnen worden. Mogelijk zit ik qua prijs te laag, geen idee. Maar ik ga op zoek naar een mooie balans tussen wat iemand wil betalen (liefst niks) en afschrijving van mijn apparatuur.

De foto’s op de site.

Hoe dan ook, de loopprestaties waren vele malen beter dan mijn foto actie. Zeer veel respect voor alle lopers!

Mogelijk zie je me zelf lopen in de Halve van Hoogland. Tja, half werk zou je kunnen denken, maar voor mij is het een dubbele 10km…!

Sport foto’s in de zaal!

Ach een beetje fotograaf weet het wel, licht in de sportzaal (evenals op ijsbanen) is soms zeer slecht maar vaak gewoon slecht voor fotografie. Dus het is een extra uitdaging om sporters goed in beeld te krijgen. Naast de juiste positie, timing moet je camera/lens lichtgevoelig zijn om een redelijke snelle sluitertijd te krijgen. Vroeger gebruikte ik de A-stand (dia voorkeur), nu eens anders aangepakt. Op Tv (tijdvoorkeur) en ISO op automatisch. Zoek het maar uit! Natuurlijk resulteert dat in hoge ISO foto’s met groot diafragma. Maar het is een een of het ander met al die variabelen. Resultaat is op z’n minst naar tevredenheid. Meer experimenteren!

Nu nog beter het spelletje begrijpen dat je kan anticiperen op de actie die komen gaat. En daarmee de juiste positie en al vast zoom-klaar. Kortom voorwerk is belangrijk. Zeker met mijn camera die qua zoom redelijk is maar qua fps echt te kort komt voor sport. Voor de opslag 1 en na de opslag 1. Hogere rate is zeker wenselijk. Dus komt het neer op het juiste moment te kiezen. Op het juiste moment van het blok of de opslag. Lastig…het blijft lastig. Maar daarom wel erg leuk als je een fraaie foto ertussen heb zitten.

De resultaten zijn te vinden op: Google Fotos.

Stilte

Was het stil afgelopen jaar? Ja, op fotogebied wel. Wel wat kiekjes gemaakt op vakantie. Maar niet echt een FOTO! Iets waar iets van afspat. Toch wel opvallend dat je voor dergelijke foto’s echt iets moet zien of opzetten. Het komt zeker niet van zelf. Dus we zetten de machines weer aan! Op naar die knaller en grenzen verleggen.

Controleer je backupprocedure en backups

Ja ook ik ben door schade en schande wijzer geworden. Verlies van files (foto’s of andere bestanden) door hardware storingen of stomme wis acties zorgen voor veel ergenis. Daarom heb ik een backup procedure gemaakt voor alle belangrijke files. Zeer goed over nagedacht etc. Veel van deze acties zijn one-click acties. Maar toch, files veranderen van locatie, wat vroeger belangrijk was, is nu niet meer etc. Dus mijn advies is om je backupprocedure regelmatig te controleren. Worden de juiste files nog wel over gezet? Controleer eens een file van begin tot eind. Waar zou de backup moeten staan? Is deze terug te zetten? Moeten nieuwe directories en files meegenomen worden? Wat als er een schijf uitklapt of iets anders kapot gaat, wat mis je dan?

Nog belangrijker is om te controleren of de gemaakte backup wel te lezen is. Zet eens een backup terug op een andere locatie en controleer of de files nog wel te gebruiken zijn. Ervaring leert dat dit ook wel eens een probleem kan opleveren.

Het werkt pas goed als beiden (procedure en kunnen hergebruiken) goed zijn.

Ik ben steeds bezig om de juiste files, de juiste backup-attentie te geven. Niet blind copieren van GBs. Wat waardevol is krijgt de meeste aandacht.

Ha, de backup is klaar.

Fotografie vs Webbeheer

Afgelopen maanden ben ik driftig bezig geweest met verschillende websites. Een website moest in de lucht gebracht worden waarbij foto’s ‘n onderdeel van het geheel was. Maar van nul af aan opbouwen, zoeken naar plugins etc. Het hele spectrum. Maar op kleine schaal aangezien het om een klein bedrijfje gaat, eenvoud is het toverwoord.
Daarnaast zitten er ook al heel wat uurtjes in de FKE website. Niet zichtbaar maar onderzoek hoe we verder kunnen. Dit is een stap complexer aangezien we met specifieke wensen te maken hebben en natuurlijk veel foto’s en informatie.
Als je dan diep in die materie zit dan zie je dat naast het maken van de foto, de bitjes-doka (Photoshop), productie technieken nog een kennisgebied on ontbeerlijk is voor een hobby fotograaf: internet & computer kennis.
Zoals aangegeven is dit eerste half jaar (!) grotendeels opgegaan aan die laatste categorie. Weinig foto’s, veel websites, WordPress, Joomla, php, database, autorisatie etc etc. Ik kan me goed voorstellen dat velen dit ervaren als een complete jungle waar je uit moet blijven. Voor het tweede half jaar ga ik dat zeker proberen! Maar het zal waarschijnlijk wel niet lukken.

Ach gewoon heel veel foto’s maken, is er toch een balans!

Soms…

Soms moet je goed nadenken over wat je doet of vraagt. Voor die fotografen in de wereld die heel serieus met fotografie bezig zijn en er geld mee (willen) verdienen een mooie link hieronder.
Dit sluit prachtig aan bij verschillende hobby fotografen die op de Elf Fantasy Fair foto’s maken en deze vervolgens weer proberen te verkopen aan de verklede mensen. In mijn ogen is dat de wereld op zijn kop! Eigenlijk zouden wij als fotografen weer aan hun moeten betalen dat we hele speciale foto’s kunnen maken. Ach, misschien is het een win-win, maar geen eenzijdige win situatie!
Geld verdienen aan fotografie is een business. Echt een vak, professionalisme van a tot z. Toch kunnen amateurs pracht foto’s maken en soms beter dan menig professional. Daar ligt dan gelijk het spanningsveld.

Dus deze link is een aanrader!! Kijk hier….

Topje van Amersfoort

Er zijn enkele foto’s gepubliceerd van het beklimmen van de toren. Het was vroeg en koud, maar vooral onvergetelijk. Een unieke kijk op Amersfoort en op maar ook in de toren. Helemaal geweldig! Weer veel materiaal om te verwerken. Zie categorie Amerfsoort.

Schaatsen, nieuw licht

Mijn dochter is gestopt met schaatsen. Dat heeft ze met opgeheven hoofd gedaan. Bij de laatste wedstrijden is ze met twee persoonlijke records geëindigd. Hulde!

Het is een afsluiting van een speciale foto-periode. Ooit sport fotografie gedaan? Als je een uitdaging wil, moet je daar mee beginnen. Probeer je zoon of dochter maar eens te vangen terwijl ze in het spel de andere kant op rennen achter een bal aan. Zeer lastig! Daar heb je dus geen controle over. Licht?! Ja, buiten lukt meestal wel. Voetbalveld is relatief makkelijk (vermits het geen avond is). Maar op een overdekte ijsbaan of zelfs in een zaal is echt weer een slag lastiger. Je komt ook vaak in gevecht met de beperkingen van je camera. Dan verbaas ik me dat menig toeschouwer met zijn mobiel (zelfs met flits) een foto van afstand maakt en verheugd is dat de ‘vlekken’ herkenbaar zijn. Ik ben blij als de persoon of actie beeldvullend is en (redelijk) scherp. Oke, scherp. Dat valt niet mee. Door te doen, zoeken, proberen en nog eens doen leer je heel veel. Die kennis helpt ook weer bij ander soortige fotografie! Al met al heel veel geleerd in die koude ijs-stadions.

Is het helemaal afgelopen? Nou nee hoor. Ijzers in het ‘vet’ en de skielers aan! Persoonlijk vind ik dat leuker om te zien en te doen. Die tijd komt er weer aan! Hier en daar een toertochtje op wieltjes. In de buitenlucht – lekker vooruitzicht. Buiten dus je hebt veel meer licht en dus makkelijker te schieten. Ik ben benieuwd wat het deze zomer gaat geven.

Even snel een foto maken…

In de fotografie spreekt men van “het beslissende moment“. Met andere woorden, op het juiste moment de foto maken. Dan is het bijvoorbeeld 1/100 seconde, misschien wel 1/1000s. Oke, soms loopt het in de minuten, maar relatief kort.

Kort ten opzichte van je voorbereidingen. Spullen klaar hebben staan, batterijen laden, kaartjes leeg. Maar ook soms (lange) reizen of een scene opbouwen. Of zelfs andere mensen erbij betrekken zoals visagie. Met andere woorden soms gaat er wel dagen aan vooraf voordat er klik gezegd kan worden. Bij natuurlijk licht wel wachten op je juiste licht inval! En als je erop moet wachten duurt het heel lang voordat de zon in de zee zakt!

Oke, klik.

Maar dan ben je er nog niet… dan begint het feest pas. Je ziet de foto’s op de computer en probeert de juiste foto’s eruit te halen. Op zich een lastig karwei aangezien sommige foto’s bijna niet verschillen. Mogelijk een pink die anders staat of een iets andere belichting. Heb je de toppers, kan je overwegen om deze te bewerken. Hier wat bijwerken daar een correctie. Zelf probeer ik dat tot een absoluut minimum te beperken. Zoals iemand zei “maximaal 10 minuten”. Sommige toppers bewerk ik niet, andere hebben meer nodig dan 10 minuten.

En dan heb je een foto. Mis. Ja, een foto op de computer. Dan nog afdrukken. Nou, recent hebben we op de Fotokring Eemland een avond besteed aan (af-)druk technieken (gedaan door GT Reclame). Papier, kunststof of doek. 10cm tot verschillende vierkante meters! Er is veel mogelijk. Dus opsturen en dan heb je een print. Klaar… ? Nee hoor.

Bijna. Voor de expositie ben ik aan de slag geweest met het kiezen van een passe-partout en een lijst. Een heel feest! Ook hier kan alles! Vele kleuren en materialen. Dus je kan zonder problemen net de verkeerde combinaties kiezen. Gelukkig kan je dan weer terugvallen op vaklui. In mijn geval Baspartout, een verademing met die steun.

Nu hangen deze resultaten in Galerie 1664, Amersfoort. Het ophangen is ook weer een feest. Volgorde van plaatsing, combinatie met de beelden van Riky van Lint, alles op de juiste hoogte, horizontaal hangen, en dan uitlichten! Alles kan! Kortom weer een flink feest. Een geweldig hulpmiddel was de laser-waterpas, een goede aanvulling op het timmermansoog.

Het resultaat is nu dat een professioneel resultaat in de Galerie 1664, waarop ik trots ben. Nu kan het feest beginnen!

AF-ON!

Iedere sportfotograaf weet dat kunstijsbanen slecht verlicht zijn. Ik mopper altijd op de ijsbaan in Utrecht. Vanavond was ik in Alkmaar. Ja, het kan nog slechter! De baan in Utrecht is net onvoldoende verlicht, maar redelijk constant. In Alkmaar zijn er gewoon zwarte gaten in het ijs! Als je een schaatser met je camera volgt dan zie je de belichting verlopen. Te veel licht, te weinig, goed, fout… Alles verloopt! Het is een hele kunst om die plaatjes dan goed te krijgen.

Als je dochter dan 500m en 1000m mag rijden op de gewest kampioenschappen, dan heb je dus ook niet veel oefen tijd! Gelukkig kreeg ik een paar tips van de huis-fotograaf van het stadion Rolf Kieft (www.jouwsportfoto.nl). We kwamen al pratend wel tot de conclusie dat het gewoonweg lastig is om een goede foto te maken in deze verlichting. Als we de hulp inriepen van onze (opzet) flits hadden we wel genoeg licht, maar krijg je natuurlijk andere problemen. Schaatsers staan niet stil, dus er is enige spanning met je flits-synchronisatie. De witbalans van je camera fluctueert ook flink (als deze op auto staat). Dus verschillende proef foto’s gemaakt en continue  bijstellen. Daardoor verschillende leuke foto’s geschoten van de sportprestatie!

Ook gaf Rolf mij de tip van AF-ON. AI-servo werkt als je de ontspan knop half indrukt, maar naar het maken van een foto laat je los waardoor de AF stop. De AF-ON houdt de autofocus actief! Als er snel een vervolg foto geschoten wordt, hoeft de camera/lens geen inhaal slag meer te maken. De AF was al actief! Dank Rolf voor de tip!

Inge heeft ook nog een nieuw PR gezet, mede door de goede coaching van Ab. Zo verlegd iedereen zijn grenzen.

(Meer informatie hierover kan men hier vinden).