Controleer je backupprocedure en backups

Ja ook ik ben door schade en schande wijzer geworden. Verlies van files (foto’s of andere bestanden) door hardware storingen of stomme wis acties zorgen voor veel ergenis. Daarom heb ik een backup procedure gemaakt voor alle belangrijke files. Zeer goed over nagedacht etc. Veel van deze acties zijn one-click acties. Maar toch, files veranderen van locatie, wat vroeger belangrijk was, is nu niet meer etc. Dus mijn advies is om je backupprocedure regelmatig te controleren. Worden de juiste files nog wel over gezet? Controleer eens een file van begin tot eind. Waar zou de backup moeten staan? Is deze terug te zetten? Moeten nieuwe directories en files meegenomen worden? Wat als er een schijf uitklapt of iets anders kapot gaat, wat mis je dan?

Nog belangrijker is om te controleren of de gemaakte backup wel te lezen is. Zet eens een backup terug op een andere locatie en controleer of de files nog wel te gebruiken zijn. Ervaring leert dat dit ook wel eens een probleem kan opleveren.

Het werkt pas goed als beiden (procedure en kunnen hergebruiken) goed zijn.

Ik ben steeds bezig om de juiste files, de juiste backup-attentie te geven. Niet blind copieren van GBs. Wat waardevol is krijgt de meeste aandacht.

Ha, de backup is klaar.

Fotografie vs Webbeheer

Afgelopen maanden ben ik driftig bezig geweest met verschillende websites. Een website moest in de lucht gebracht worden waarbij foto’s ‘n onderdeel van het geheel was. Maar van nul af aan opbouwen, zoeken naar plugins etc. Het hele spectrum. Maar op kleine schaal aangezien het om een klein bedrijfje gaat, eenvoud is het toverwoord.
Daarnaast zitten er ook al heel wat uurtjes in de FKE website. Niet zichtbaar maar onderzoek hoe we verder kunnen. Dit is een stap complexer aangezien we met specifieke wensen te maken hebben en natuurlijk veel foto’s en informatie.
Als je dan diep in die materie zit dan zie je dat naast het maken van de foto, de bitjes-doka (Photoshop), productie technieken nog een kennisgebied on ontbeerlijk is voor een hobby fotograaf: internet & computer kennis.
Zoals aangegeven is dit eerste half jaar (!) grotendeels opgegaan aan die laatste categorie. Weinig foto’s, veel websites, WordPress, Joomla, php, database, autorisatie etc etc. Ik kan me goed voorstellen dat velen dit ervaren als een complete jungle waar je uit moet blijven. Voor het tweede half jaar ga ik dat zeker proberen! Maar het zal waarschijnlijk wel niet lukken.

Ach gewoon heel veel foto’s maken, is er toch een balans!

Soms…

Soms moet je goed nadenken over wat je doet of vraagt. Voor die fotografen in de wereld die heel serieus met fotografie bezig zijn en er geld mee (willen) verdienen een mooie link hieronder.
Dit sluit prachtig aan bij verschillende hobby fotografen die op de Elf Fantasy Fair foto’s maken en deze vervolgens weer proberen te verkopen aan de verklede mensen. In mijn ogen is dat de wereld op zijn kop! Eigenlijk zouden wij als fotografen weer aan hun moeten betalen dat we hele speciale foto’s kunnen maken. Ach, misschien is het een win-win, maar geen eenzijdige win situatie!
Geld verdienen aan fotografie is een business. Echt een vak, professionalisme van a tot z. Toch kunnen amateurs pracht foto’s maken en soms beter dan menig professional. Daar ligt dan gelijk het spanningsveld.

Dus deze link is een aanrader!! Kijk hier….

Wat is kostbaar?

December zou een fotomaand worden. Iedere dag een nieuwe foto. Natuurlijk was de start geweldig. Iedere dag kwam er wel een nieuwe foto (op mijn fb). Maar zoals vaker kwam de klad er in. Vanwege drukte, maar belangrijker, de zin ontbrak. De zin om met foto’s aan de slag te gaan werd ontnomen door dat mijn servertje problemen gaf. De interne schijf gaf problemen waardoor files niet opgeslagen werden, toegang in eens RO was en de server niet toegankelijk. Het fijne was ook dat het zo’n probleem was wat soms en in eens de kop op stak. Hulp troepen ingeschakeld om het probleem te begrijpen. Natuurlijk via internet op diverse fora vragen geplaatst, maar met remote assistentie werd het me duidelijk. De schijf was niet te vertrouwen. Lekker, zeker tegen het einde van het jaar. vlak voor je ‘jaar backup’. Gelukkig kon ik een deel van de files redden door op een nieuwe USB drive te zetten. Leuk als je 2TB (Tera bytes) disks hebt! Wordt minder als je dat wilt over zetten. Zeker als sommige directories wel en andere niet willen copieren. Een hand werkje. En dan is het traaaagggg…. Maar ‘t ging.

En toen… hield die schijf er ook mee op! Ja, hoor, “Lightning strikes twice…”. Dus mijn server en de backup beiden corrupt? Ja! Terug naar de winkel. Die zijn best bereid om te helpen, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de data! Ja, maar ik kan er niet bij! Dat is het probleem! Dead-lock. Toch maar een nieuwe USB schijf gekocht en wat pielen met die eerste USB. Dus het copieer process kon weer beginnen, langzaam ….

Eigenlijk heb ik er gewoon te veel data op staan. Wat is nu belangrijk. Als fotograaf heb je veel bestanden. Heel veel, en ook nog grote! Wat filmpjes, muziek etc. Kortom de vraag rees: Moet ik alles wel op deze wijze backuppen etc. Wat denkwerk was noodzakelijk. De strategie is nu van dagelijkse onderhande werk (files op je PC) tot aan vitale files die je niet wilt verliezen (bv foto’s van dierbaren). Tja, alles door elkaar heen, daar moet verandering in komen. Kan ook maar het moet wel gedaan worden. Daar ben ik dus nu mee bezig. Ik heb alle tijd, want ik ben nog aan het copieren, ftp-en, repliceren en opruimen!! Duplicaten opruimen!

De server? Die draait weer met een nieuwe schijf. Een nieuwe SATA600, knetter snel, maar je merkt er weinig van want m’n server is niet zo snel. Gelukkig is al die SATA schijfjes backwards compatible. Mooie techniek.
De oude files worden weer terug gezet op het servertje. Maar toch anders en het voornemen om het goed op te schonen. Daar zijn vele GB te winnen. Maar veel belangrijker veel tijd!

Als je de tijd had om dit te lezen, dan zou ik je vragen om eens na te gaan wat je aan dierbare informatie verliest als je getroffen wordt door een hardware probleem zoals hierboven. Wat mis je? Waar kan je het terug halen?
Ik ben er nog niet klaar mee, maar mijn knaller zat zeker in December.

Gelukkig nieuwjaar allemaal vol met gezondheid en plezier!
Als het echt prachtig is, leg het vast in een foto!

December fotomaand

Ik bedacht me net “waarom maak ik niet iedere dag 1 foto?”. Ooit had ik dat eens gehoord op de Fotokring. Ja, dan moet tot actie over gaan. Leuk, van af 1 Januari beginnen we!

“Uitstellen?” vraagt het duveltje op mijn schouder. Hmmm, heeft hij gelijk in. Vandaag beginnen. Camera gepakt en een foto van de witte kasten in onze woonkamer gemaakt. Het licht valt zo mooi tussen de twee witte kasten. Allemaal rechte lijnen en het licht breekt de uitsparing tussen die twee witte blokken. Gelijk op FB gezet. Tja, dat is toch het bewijs.

Het is een leuke afsluiting van wat werk op een prive website over fotografie. De site bevat alle informatie en kennis die ik over fotografie heb. Veel informatie gaat over instellingen, diafragma en andere technische zaken. Gelukkig niet alles. Want dat technische dat lukt wel en moet je als fotograaf zeker wel beheersen. Maar juist het niet technische dat is waar het vuur van de fotograaf zou moeten liggen. Waarom is deze plaat voor mij mooi en voor anderen een leuke foto. Wat wil je fotograferen. Wat zie je wat andere links laten liggen. Ik denk, ik hoop veel! Het project December fotomaand dwingt me om iedere dag iets te zien. Iets vast te leggen en mijn grenzen weer iets te verleggen.

Daarom vind ik die kasten zo mooi.

Architectuur

Gisteravond was er weer een bijeenkomst van de Fotokring Eemland. We hielden weer “de beste foto van de maand”. Het is een onderlinge wedstijd, met een knipoog, om elkaars werk te beoordelen en te bewonderen. Dit keer was een was er een foto van een vierkante meter! Volgens mij was deze van de muur gehaald. Afin, bij onze tafelbespreking werd er erg veel aandacht geschonken aan de print-kwaliteit. Die was niet zo goed als de foto. De foto was een prent van een vijver geflankeerd door witte gebouwen en iets wat leek op de brug “de Zwaan” in Rotterdam. Alleen niet hoekig maar mooie vrouwelijke lijnen. Ook werd er gesproken over de kadering, daar was ook wat winst te behalen. Tja, als arme fotograaf heb je maar 1 stem en vele (vakkundige) medefotografen geven hun mening.

Bij de bespreking moest ik terug denken aan onze vakantie in Italie. Daar heb ik een foto gemaakt van stoelen die klaar stonden voor een voorstelling. Allemaal netjes in een ronding, soort van kromming. Netjes naast elkaar, niet een scheef, niet een kapot. Helemaal correct. Dat moest op de foto.

Ik vroeg me toen af “Wie durft in het midden te gaan zitten?” Zou helemaal mooi zijn als er 1 persoon ergens ging zitten. Is er soms bewaking? Maar ja, dan grijp je in. Dat wilde ik ook niet, het zou een verstoring zijn van die lijnen.
Gewoon zo, vele stoelen in de brandende zon. Over een paar uur zullen ze gevuld zijn met kinderen, ouders en opa’s en oma’s. Allemaal kakelen, kris kras door elkaar. Geen lijn meer te bekennen. Alles weer weg…

Het blijft voor mij een memorabele foto en met een leuke gedachte.