Master Class Portret

Vaak zijn “Master Classes” een activiteit waarbij de Master, vaak een vakfotograaf, uitleg geeft, belichting instelt en vervolgens mag je foto’s maken. Doordat de belichting reeds ingesteld staat is het schokmoment dat je een mooie foto maakt (van een mooi model) groter dan het leer effect.

Zo anders was de recente Master Class. Hoe kom je tot een mooie foto? Welke belichting moet je selecteren, hoe instellen? Duizende vragen eigenlijk… Eerst denken dan doen. Stap voor stap, voornamelijk door zelf te doen, werden diverse aspecten duidelijk door praktijk ervaring. De foto’s die we maakten waren niet zo zeer het eind product, maar meer test-foto’s van iedere stap. Welk invloed een ander licht, ‘n andere opstelling of instelling tot gevolg heeft op de foto werd zo duidelijk. Dus de foto’s die ik in deze Master Class gemaakt heb zijn meer een beeldverslag van een ‘reis’ dan een foto van het uiteindelijke doel.

Toch hier enkele foto’s van het eind-resultaat, maar de reis er naartoe was zeker zo interessant!


Een ‘nacht foto’ gemaakt in een ‘daglicht’ kamer.


Hoe maak je een mooi silhouette.


Een high-key foto op een witte achtergrond….

Heel veel geleerd in deze Master Class! Maar ook veel nieuwe energie en ideeen gekregen om zaken verder uit te zoeken.

De zwarteband Master was Marc Loos (Loos Fotografie), het mooie model was Ellen Hendriks.

Leerzaam dagje met Loosfotografie

Gister had ik de mogelijkheid om mee te draaien waar vrienden begeleid werden met hun eerste treden in het gebruik van hun nieuwe spiegel-reflex. Onder professionele en bezielende leiding van Marc Loos (Loos fotografie) werden de eerste scheden gedaan.

Met veel plezier vertelde Marc wat de voordelen en nadelen van de (semi-)automatische standen van de camera zijn. Dus vandaag een M dag, M van Manual!

Terwijl het clubje de eerste ervaringen opdeden in M-land, heb ik geëxperimenteerd met ND filters. Dat is leuk! Door het filter komt er minder licht in de camera. Dus heb je een extra lange sluitertijd. Dat resulteert weer in dat beweging, bv water ‘vaag’ weergegeven wordt. Ik had nog nooit ermee gewerkt dus dat was wel weer erg leuk. Grensverleggend.

Natuurlijk kregen we verschillende opdrachten om ervaring op te doen. Leren fotograferen is alleen maar mogelijk door te oefenen en je af te vragen “wat ging er goed/fout?”. Het was een mooie zonnige dag, dus de groep mocht Marc in de volle zon fotograferen. Met hoed op. Dus iedereen kreeg de ervaring dat de camera het anders vastlegt dan dat wij het zien! Hoe krijg je die ogen nou uit de schaduw van de hoed! Wel weer leuke portretten geschoten.

Een ander leuke oefening was natuurlijk om beweging vast te leggen. Een golfballetje, een fietser of een voorbij rijdende auto. Meetrekken en dan het juiste scherp. Een balans tussen juiste instellingen, meetrekken en een beetje geluk. Dat is leuk en zeker niet makkelijk! Dus niet op sportstand waarbij alles bevriest in 1/4000 van een seconde en wel 10 foute/gelijke foto’s per seconde! ‘t kan, maar is niet mijn type sport-foto.

Daarbij ook weer vele test-foto’s gemaakt waarbij ik uit eerste hand nieuwe fotografie ervaringen heb op gedaan. Marc stuurt je dan weg met een ogenschijnlijke makkelijke opdracht. Maar afhankelijk van je ervaring (van beginner tot semi-prof) zal je toch weer iets nieuws leren en leren zien.

Na zo’n dagje heb ik altijd minstens weer een paar dagen (!) nodig om het resultaat te bestuderen en de opgedane ervaring weer te verwerken. Nog een paar test-foto’s, nabewerken, documenteren etc.

Mooie dag in M-land…

Fotoshoot met Laura

Een fotoshoot met model Laura gedaan. Dat leverde pracht foto’s op. Enkele zijn op deze site gepubliceerd onder Portret en Vrije Werken (de heks).

Laura heeft prachtig haar, dit kwam heel mooi tot uitting door gebruik te maken van een blower. Daardoor lijkt het op diverse foto’s wel also haar haar alle kanten op gaat. Dynamiek in een portret foto!

Meer portret van Laura in genre Portret.

Als een van de laatste foto’s hebben we Laura omgetoverd tot een heks. Geinspireerd op de heks van Disney’s Sneeuwitje. De visagie (Inge van Lint) zorgde al voor de donkere uitstraling van de heks. Olielampje uit de tuin. Voor de rest geen flits of wat dan ook erbij. Alle licht komt van de olielamp.
Enige nabewerking was noodzakelijk voor het verkrijgen van een dergelijke kin en neus.

Zie genre: Vrije Werken

Een heel geslaagde dag!