Spoffin

Ik mis de connectie met straatartiesten. De beste mensen doen hun kunstjes. De toeschouwers zullen amuzant toekijken of doorlopen. Hopelijk krijgen ze nog een applaus aan het eind.

Toch ging ik naar Spoffin gisteravond, puur om plaatjes te schieten. Da’s lastig, invallende duisternis, geen idee wat je kan verwachten. Flits kan, maar niet met een voorgrond. Keuzes maken. Camera ingesteld, voorstelling kan beginnen. Oeps, verlichting wordt opgeschroeft. Veel meer licht, weer opnieuw instellen. Krijg je er van als je een deels bewogen foto wil maken van actie.

Matthias Romir gaf een primiere weg! Eerste keer in Nederland. Het publiek vrat hem op, zeker toen duidelijk was dat iedereen Engels sprak, maar de show in het Duits was. Gelukkig zonder tekst! Hoe fotografeer je zo’n man? Zoeken naar het juiste plaatje, tegenlicht, handmatige instelling etc. Hé, dat deed hij leuk. Publiek reageert direct. O, da’s ook gaaf. Knap werk. Spoffin is echt wat anders! Terecht ontvangt hij een heel dik applaus! Matthias zijn huisbaas leeft niet van applaus, dus gaarne een geldelijke bijdrage, voor hem en/of Spoffin! Vele mensen doneren wat geld in de ‘Spoffin-euro-bakjes’.

Daarna een spingtouw act. Als dat geen bewegende plaatjes oplevert! Oke, je hebt touwtje springen en een show waarbij je o.a. wat touwtje spingt. Tjonge, gaaf! Er gebeurt te veel, te snel, te mooi om vast te leggen. Hoe, wat, pak je dan? Ik had me genesteld tussen de kinderen. Moet op zich wel weer een plaatje gegeven hebben, zo’n grote vent, met een te grote camera (sorry), tussen die ukkies. Maar ‘t gaf wel een paar mooie platen op waarbij DDF Crew aangemoedigd werden door de kids op de voorgrond. Een top-show van beweging, ritme en vrolijkheid die zeer aanstekelijk werkt. Drup, drup… Regen? Aaachgrr… Regen, natte vloer, dus moeten ze helaas stoppen. Ja, ik met veel moeite pak ik mijn portemonnee en doneer ik graag Spoffin.

Nog even op de Groenmarkt kijken, kan ik nog snel wat muziek vastleggen. Levert ook een mooie plaat op.

Spoffin staat vanaf nu hoog op mijn favorieten lijstje van Amersfoortste evenementen. Ze mogen hoog van de toren blazen!

Enkele foto’s in straatfotografie en Amersfoort.

Leerzaam dagje met Loosfotografie

Gister had ik de mogelijkheid om mee te draaien waar vrienden begeleid werden met hun eerste treden in het gebruik van hun nieuwe spiegel-reflex. Onder professionele en bezielende leiding van Marc Loos (Loos fotografie) werden de eerste scheden gedaan.

Met veel plezier vertelde Marc wat de voordelen en nadelen van de (semi-)automatische standen van de camera zijn. Dus vandaag een M dag, M van Manual!

Terwijl het clubje de eerste ervaringen opdeden in M-land, heb ik geëxperimenteerd met ND filters. Dat is leuk! Door het filter komt er minder licht in de camera. Dus heb je een extra lange sluitertijd. Dat resulteert weer in dat beweging, bv water ‘vaag’ weergegeven wordt. Ik had nog nooit ermee gewerkt dus dat was wel weer erg leuk. Grensverleggend.

Natuurlijk kregen we verschillende opdrachten om ervaring op te doen. Leren fotograferen is alleen maar mogelijk door te oefenen en je af te vragen “wat ging er goed/fout?”. Het was een mooie zonnige dag, dus de groep mocht Marc in de volle zon fotograferen. Met hoed op. Dus iedereen kreeg de ervaring dat de camera het anders vastlegt dan dat wij het zien! Hoe krijg je die ogen nou uit de schaduw van de hoed! Wel weer leuke portretten geschoten.

Een ander leuke oefening was natuurlijk om beweging vast te leggen. Een golfballetje, een fietser of een voorbij rijdende auto. Meetrekken en dan het juiste scherp. Een balans tussen juiste instellingen, meetrekken en een beetje geluk. Dat is leuk en zeker niet makkelijk! Dus niet op sportstand waarbij alles bevriest in 1/4000 van een seconde en wel 10 foute/gelijke foto’s per seconde! ‘t kan, maar is niet mijn type sport-foto.

Daarbij ook weer vele test-foto’s gemaakt waarbij ik uit eerste hand nieuwe fotografie ervaringen heb op gedaan. Marc stuurt je dan weg met een ogenschijnlijke makkelijke opdracht. Maar afhankelijk van je ervaring (van beginner tot semi-prof) zal je toch weer iets nieuws leren en leren zien.

Na zo’n dagje heb ik altijd minstens weer een paar dagen (!) nodig om het resultaat te bestuderen en de opgedane ervaring weer te verwerken. Nog een paar test-foto’s, nabewerken, documenteren etc.

Mooie dag in M-land…