Even snel een foto maken…

In de fotografie spreekt men van “het beslissende moment“. Met andere woorden, op het juiste moment de foto maken. Dan is het bijvoorbeeld 1/100 seconde, misschien wel 1/1000s. Oke, soms loopt het in de minuten, maar relatief kort.

Kort ten opzichte van je voorbereidingen. Spullen klaar hebben staan, batterijen laden, kaartjes leeg. Maar ook soms (lange) reizen of een scene opbouwen. Of zelfs andere mensen erbij betrekken zoals visagie. Met andere woorden soms gaat er wel dagen aan vooraf voordat er klik gezegd kan worden. Bij natuurlijk licht wel wachten op je juiste licht inval! En als je erop moet wachten duurt het heel lang voordat de zon in de zee zakt!

Oke, klik.

Maar dan ben je er nog niet… dan begint het feest pas. Je ziet de foto’s op de computer en probeert de juiste foto’s eruit te halen. Op zich een lastig karwei aangezien sommige foto’s bijna niet verschillen. Mogelijk een pink die anders staat of een iets andere belichting. Heb je de toppers, kan je overwegen om deze te bewerken. Hier wat bijwerken daar een correctie. Zelf probeer ik dat tot een absoluut minimum te beperken. Zoals iemand zei “maximaal 10 minuten”. Sommige toppers bewerk ik niet, andere hebben meer nodig dan 10 minuten.

En dan heb je een foto. Mis. Ja, een foto op de computer. Dan nog afdrukken. Nou, recent hebben we op de Fotokring Eemland een avond besteed aan (af-)druk technieken (gedaan door GT Reclame). Papier, kunststof of doek. 10cm tot verschillende vierkante meters! Er is veel mogelijk. Dus opsturen en dan heb je een print. Klaar… ? Nee hoor.

Bijna. Voor de expositie ben ik aan de slag geweest met het kiezen van een passe-partout en een lijst. Een heel feest! Ook hier kan alles! Vele kleuren en materialen. Dus je kan zonder problemen net de verkeerde combinaties kiezen. Gelukkig kan je dan weer terugvallen op vaklui. In mijn geval Baspartout, een verademing met die steun.

Nu hangen deze resultaten in Galerie 1664, Amersfoort. Het ophangen is ook weer een feest. Volgorde van plaatsing, combinatie met de beelden van Riky van Lint, alles op de juiste hoogte, horizontaal hangen, en dan uitlichten! Alles kan! Kortom weer een flink feest. Een geweldig hulpmiddel was de laser-waterpas, een goede aanvulling op het timmermansoog.

Het resultaat is nu dat een professioneel resultaat in de Galerie 1664, waarop ik trots ben. Nu kan het feest beginnen!

AF-ON!

Iedere sportfotograaf weet dat kunstijsbanen slecht verlicht zijn. Ik mopper altijd op de ijsbaan in Utrecht. Vanavond was ik in Alkmaar. Ja, het kan nog slechter! De baan in Utrecht is net onvoldoende verlicht, maar redelijk constant. In Alkmaar zijn er gewoon zwarte gaten in het ijs! Als je een schaatser met je camera volgt dan zie je de belichting verlopen. Te veel licht, te weinig, goed, fout… Alles verloopt! Het is een hele kunst om die plaatjes dan goed te krijgen.

Als je dochter dan 500m en 1000m mag rijden op de gewest kampioenschappen, dan heb je dus ook niet veel oefen tijd! Gelukkig kreeg ik een paar tips van de huis-fotograaf van het stadion Rolf Kieft (www.jouwsportfoto.nl). We kwamen al pratend wel tot de conclusie dat het gewoonweg lastig is om een goede foto te maken in deze verlichting. Als we de hulp inriepen van onze (opzet) flits hadden we wel genoeg licht, maar krijg je natuurlijk andere problemen. Schaatsers staan niet stil, dus er is enige spanning met je flits-synchronisatie. De witbalans van je camera fluctueert ook flink (als deze op auto staat). Dus verschillende proef foto’s gemaakt en continue¬† bijstellen. Daardoor verschillende leuke foto’s geschoten van de sportprestatie!

Ook gaf Rolf mij de tip van AF-ON. AI-servo werkt als je de ontspan knop half indrukt, maar naar het maken van een foto laat je los waardoor de AF stop. De AF-ON houdt de autofocus actief! Als er snel een vervolg foto geschoten wordt, hoeft de camera/lens geen inhaal slag meer te maken. De AF was al actief! Dank Rolf voor de tip!

Inge heeft ook nog een nieuw PR gezet, mede door de goede coaching van Ab. Zo verlegd iedereen zijn grenzen.

(Meer informatie hierover kan men hier vinden).