Controleer je backupprocedure en backups

Ja ook ik ben door schade en schande wijzer geworden. Verlies van files (foto’s of andere bestanden) door hardware storingen of stomme wis acties zorgen voor veel ergenis. Daarom heb ik een backup procedure gemaakt voor alle belangrijke files. Zeer goed over nagedacht etc. Veel van deze acties zijn one-click acties. Maar toch, files veranderen van locatie, wat vroeger belangrijk was, is nu niet meer etc. Dus mijn advies is om je backupprocedure regelmatig te controleren. Worden de juiste files nog wel over gezet? Controleer eens een file van begin tot eind. Waar zou de backup moeten staan? Is deze terug te zetten? Moeten nieuwe directories en files meegenomen worden? Wat als er een schijf uitklapt of iets anders kapot gaat, wat mis je dan?

Nog belangrijker is om te controleren of de gemaakte backup wel te lezen is. Zet eens een backup terug op een andere locatie en controleer of de files nog wel te gebruiken zijn. Ervaring leert dat dit ook wel eens een probleem kan opleveren.

Het werkt pas goed als beiden (procedure en kunnen hergebruiken) goed zijn.

Ik ben steeds bezig om de juiste files, de juiste backup-attentie te geven. Niet blind copieren van GBs. Wat waardevol is krijgt de meeste aandacht.

Ha, de backup is klaar.