Leerzaam dagje met Loosfotografie

Gister had ik de mogelijkheid om mee te draaien waar vrienden begeleid werden met hun eerste treden in het gebruik van hun nieuwe spiegel-reflex. Onder professionele en bezielende leiding van Marc Loos (Loos fotografie) werden de eerste scheden gedaan.

Met veel plezier vertelde Marc wat de voordelen en nadelen van de (semi-)automatische standen van de camera zijn. Dus vandaag een M dag, M van Manual!

Terwijl het clubje de eerste ervaringen opdeden in M-land, heb ik geĆ«xperimenteerd met ND filters. Dat is leuk! Door het filter komt er minder licht in de camera. Dus heb je een extra lange sluitertijd. Dat resulteert weer in dat beweging, bv water ‘vaag’ weergegeven wordt. Ik had nog nooit ermee gewerkt dus dat was wel weer erg leuk. Grensverleggend.

Natuurlijk kregen we verschillende opdrachten om ervaring op te doen. Leren fotograferen is alleen maar mogelijk door te oefenen en je af te vragen “wat ging er goed/fout?”. Het was een mooie zonnige dag, dus de groep mocht Marc in de volle zon fotograferen. Met hoed op. Dus iedereen kreeg de ervaring dat de camera het anders vastlegt dan dat wij het zien! Hoe krijg je die ogen nou uit de schaduw van de hoed! Wel weer leuke portretten geschoten.

Een ander leuke oefening was natuurlijk om beweging vast te leggen. Een golfballetje, een fietser of een voorbij rijdende auto. Meetrekken en dan het juiste scherp. Een balans tussen juiste instellingen, meetrekken en een beetje geluk. Dat is leuk en zeker niet makkelijk! Dus niet op sportstand waarbij alles bevriest in 1/4000 van een seconde en wel 10 foute/gelijke foto’s per seconde! ‘t kan, maar is niet mijn type sport-foto.

Daarbij ook weer vele test-foto’s gemaakt waarbij ik uit eerste hand nieuwe fotografie ervaringen heb op gedaan. Marc stuurt je dan weg met een ogenschijnlijke makkelijke opdracht. Maar afhankelijk van je ervaring (van beginner tot semi-prof) zal je toch weer iets nieuws leren en leren zien.

Na zo’n dagje heb ik altijd minstens weer een paar dagen (!) nodig om het resultaat te bestuderen en de opgedane ervaring weer te verwerken. Nog een paar test-foto’s, nabewerken, documenteren etc.

Mooie dag in M-land…

...