Spoffin

Ik mis de connectie met straatartiesten. De beste mensen doen hun kunstjes. De toeschouwers zullen amuzant toekijken of doorlopen. Hopelijk krijgen ze nog een applaus aan het eind.

Toch ging ik naar Spoffin gisteravond, puur om plaatjes te schieten. Da’s lastig, invallende duisternis, geen idee wat je kan verwachten. Flits kan, maar niet met een voorgrond. Keuzes maken. Camera ingesteld, voorstelling kan beginnen. Oeps, verlichting wordt opgeschroeft. Veel meer licht, weer opnieuw instellen. Krijg je er van als je een deels bewogen foto wil maken van actie.

Matthias Romir gaf een primiere weg! Eerste keer in Nederland. Het publiek vrat hem op, zeker toen duidelijk was dat iedereen Engels sprak, maar de show in het Duits was. Gelukkig zonder tekst! Hoe fotografeer je zo’n man? Zoeken naar het juiste plaatje, tegenlicht, handmatige instelling etc. Hé, dat deed hij leuk. Publiek reageert direct. O, da’s ook gaaf. Knap werk. Spoffin is echt wat anders! Terecht ontvangt hij een heel dik applaus! Matthias zijn huisbaas leeft niet van applaus, dus gaarne een geldelijke bijdrage, voor hem en/of Spoffin! Vele mensen doneren wat geld in de ‘Spoffin-euro-bakjes’.

Daarna een spingtouw act. Als dat geen bewegende plaatjes oplevert! Oke, je hebt touwtje springen en een show waarbij je o.a. wat touwtje spingt. Tjonge, gaaf! Er gebeurt te veel, te snel, te mooi om vast te leggen. Hoe, wat, pak je dan? Ik had me genesteld tussen de kinderen. Moet op zich wel weer een plaatje gegeven hebben, zo’n grote vent, met een te grote camera (sorry), tussen die ukkies. Maar ‘t gaf wel een paar mooie platen op waarbij DDF Crew aangemoedigd werden door de kids op de voorgrond. Een top-show van beweging, ritme en vrolijkheid die zeer aanstekelijk werkt. Drup, drup… Regen? Aaachgrr… Regen, natte vloer, dus moeten ze helaas stoppen. Ja, ik met veel moeite pak ik mijn portemonnee en doneer ik graag Spoffin.

Nog even op de Groenmarkt kijken, kan ik nog snel wat muziek vastleggen. Levert ook een mooie plaat op.

Spoffin staat vanaf nu hoog op mijn favorieten lijstje van Amersfoortste evenementen. Ze mogen hoog van de toren blazen!

Enkele foto’s in straatfotografie en Amersfoort.

...