Wat is kostbaar?

December zou een fotomaand worden. Iedere dag een nieuwe foto. Natuurlijk was de start geweldig. Iedere dag kwam er wel een nieuwe foto (op mijn fb). Maar zoals vaker kwam de klad er in. Vanwege drukte, maar belangrijker, de zin ontbrak. De zin om met foto’s aan de slag te gaan werd ontnomen door dat mijn servertje problemen gaf. De interne schijf gaf problemen waardoor files niet opgeslagen werden, toegang in eens RO was en de server niet toegankelijk. Het fijne was ook dat het zo’n probleem was wat soms en in eens de kop op stak. Hulp troepen ingeschakeld om het probleem te begrijpen. Natuurlijk via internet op diverse fora vragen geplaatst, maar met remote assistentie werd het me duidelijk. De schijf was niet te vertrouwen. Lekker, zeker tegen het einde van het jaar. vlak voor je ‘jaar backup’. Gelukkig kon ik een deel van de files redden door op een nieuwe USB drive te zetten. Leuk als je 2TB (Tera bytes) disks hebt! Wordt minder als je dat wilt over zetten. Zeker als sommige directories wel en andere niet willen copieren. Een hand werkje. En dan is het traaaagggg…. Maar ‘t ging.

En toen… hield die schijf er ook mee op! Ja, hoor, “Lightning strikes twice…”. Dus mijn server en de backup beiden corrupt? Ja! Terug naar de winkel. Die zijn best bereid om te helpen, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de data! Ja, maar ik kan er niet bij! Dat is het probleem! Dead-lock. Toch maar een nieuwe USB schijf gekocht en wat pielen met die eerste USB. Dus het copieer process kon weer beginnen, langzaam ….

Eigenlijk heb ik er gewoon te veel data op staan. Wat is nu belangrijk. Als fotograaf heb je veel bestanden. Heel veel, en ook nog grote! Wat filmpjes, muziek¬†etc. Kortom de vraag rees: Moet ik alles wel op deze wijze backuppen etc. Wat denkwerk was noodzakelijk. De strategie is nu van dagelijkse onderhande werk (files op je PC) tot aan vitale files die je niet wilt verliezen (bv foto’s van dierbaren). Tja, alles door elkaar heen, daar moet verandering in komen. Kan ook maar het moet wel gedaan worden. Daar ben ik dus nu mee bezig. Ik heb alle tijd, want ik ben nog aan het copieren, ftp-en, repliceren en opruimen!! Duplicaten opruimen!

De server? Die draait weer met een nieuwe schijf. Een nieuwe SATA600, knetter snel, maar je merkt er weinig van want m’n server is niet zo snel. Gelukkig is al die SATA schijfjes backwards compatible. Mooie techniek.
De oude files worden weer terug gezet op het servertje. Maar toch anders en het voornemen om het goed op te schonen. Daar zijn vele GB te winnen. Maar veel belangrijker veel tijd!

Als je de tijd had om dit te lezen, dan zou ik je vragen om eens na te gaan wat je aan dierbare informatie verliest als je getroffen wordt door een hardware probleem zoals hierboven. Wat mis je? Waar kan je het terug halen?
Ik ben er nog niet klaar mee, maar mijn knaller zat zeker in December.

Gelukkig nieuwjaar allemaal vol met gezondheid en plezier!
Als het echt prachtig is, leg het vast in een foto!

...