AF-ON!

Iedere sportfotograaf weet dat kunstijsbanen slecht verlicht zijn. Ik mopper altijd op de ijsbaan in Utrecht. Vanavond was ik in Alkmaar. Ja, het kan nog slechter! De baan in Utrecht is net onvoldoende verlicht, maar redelijk constant. In Alkmaar zijn er gewoon zwarte gaten in het ijs! Als je een schaatser met je camera volgt dan zie je de belichting verlopen. Te veel licht, te weinig, goed, fout… Alles verloopt! Het is een hele kunst om die plaatjes dan goed te krijgen.

Als je dochter dan 500m en 1000m mag rijden op de gewest kampioenschappen, dan heb je dus ook niet veel oefen tijd! Gelukkig kreeg ik een paar tips van de huis-fotograaf van het stadion Rolf Kieft (www.jouwsportfoto.nl). We kwamen al pratend wel tot de conclusie dat het gewoonweg lastig is om een goede foto te maken in deze verlichting. Als we de hulp inriepen van onze (opzet) flits hadden we wel genoeg licht, maar krijg je natuurlijk andere problemen. Schaatsers staan niet stil, dus er is enige spanning met je flits-synchronisatie. De witbalans van je camera fluctueert ook flink (als deze op auto staat). Dus verschillende proef foto’s gemaakt en continue¬† bijstellen. Daardoor verschillende leuke foto’s geschoten van de sportprestatie!

Ook gaf Rolf mij de tip van AF-ON. AI-servo werkt als je de ontspan knop half indrukt, maar naar het maken van een foto laat je los waardoor de AF stop. De AF-ON houdt de autofocus actief! Als er snel een vervolg foto geschoten wordt, hoeft de camera/lens geen inhaal slag meer te maken. De AF was al actief! Dank Rolf voor de tip!

Inge heeft ook nog een nieuw PR gezet, mede door de goede coaching van Ab. Zo verlegd iedereen zijn grenzen.

(Meer informatie hierover kan men hier vinden).

...